My Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Vlag mee met de HVB!

Tijdens het 30-jarig jubileum in de Petrus en Pauluskerk

Op zaterdag 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur

De Historische Vereniging Bergen (HVB) bestaat binnenkort 30 jaar. Dit heugelijke feit zal worden gevierd met een grote expositie over de Bergens geschiedenis en met een bijzonder festijn van Bergen rond 1900 en de van Reenens. Op die dag zullen oude en nieuwe tijden samenkomen.

Een aantal jaren geleden heeft de HVB de Bergense vlag en wimpel laten vervaardigen en promoot deze nog steeds. Vier de jubileum dag 10 juni mee en laat de Bergense vlag bij u thuis wapperen.

Frits David Zeiler heeft het wapen van Bergen, wat gebruikt wordt in de vlag, uitgebreid beschreven. De herkomst is vrijwel zeker van de Heren van Haarlem, die Heren van Bergen werden. De oudste afbeeldingen dateren al uit de late zestiende eeuw. De merletten in het wapen zijn eigenlijk ‘geknotte merels’, vogels zonder poten en snavels, die alleen in de heraldiek worden toegepast. Soms worden wel de aanzetten weergegeven, hier is gekozen voor een gladde afronding van onderbuik en kop. Aanvankelijk was het idee om de merletten als een soort witte silhouetten in de rode ondergrond te plaatsen. Vergelijking met een paar traditionele (maar redelijk betrouwbare) weergaven leerde, dat er toch wel oogjes en vleugels moeten worden weergegeven. Zo is gekozen voor het nu gepresenteerde ontwerp op de vlaggen en wimpels.

Wappert u mee op 10 juni?

De vlaggen en wimpels zijn te koop bij Kluswijs de Vries, Drieënhuizen, Sterkenhuis en boekhandel Thomas. Bestellen kan ook in de webwinkel van de HVB.

Vlaggen en wimpels

€ 10 / € 15
Bekijk in winkel