My Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.

Aanmelden voor een excursie.

I.v.m. de enorme belangstelling mag u zich inschrijven voor maximaal 1 excursie.zaterdag 23 en 30 april 2022 excursie “600 jaar Mirakel van Bergen”

Dit jaar wordt herdacht dat er 600 jaar geleden in Bergen een wonder plaats vond. Aan deze gebeurtenis wordt in verschillende media volop aandacht geschonken, zoals in onze ‘Kronieken’ van vorig najaar en dit voorjaar.

In die tijd werd het “Wonder van Bergen” jaarlijks op de zondag voor Pinksteren feestelijk herdacht met een plechtige processie (zie figuur). Daarbij werd het ‘bewijs’ van het wonder vanuit de toenmalige St. Petrus en Pauluskerk (thans Ruïnekerk) het dorp rondgedragen naar de plek waar het allemaal begon: de noordzijde van Zanegeest, nu Kapellaan geheten, waar de restanten van het Pettense kerkje aanspoelden, na die verschrikkelijke St. Elisabethvloed.

Ongeveer 160 jaar later kwam aan deze processietraditie een einde, toen het Protestantisme de officiële staatsgodsdienst werd, en alle openbare uitingen van het katholieke geloof werden verboden. In de plaats daarvan werd door de katholieke gelovigen van Bergen een Stille Omgang gehouden, ook op de zondag voor Pinksteren en langs dezelfde route, maar dan om zes uur in de ochtend en in stil gebed.

Deze traditie heeft, met ups en downs, tot 2019 bestaan, al werd het aantal deelnemers wel steeds minder. In 2020 en 2021 werd hij, vanwege corona, niet georganiseerd.

In deze excursie fietsen wij langs de belangrijke plaatsen die in deze geschiedenis een rol gespeeld hebben. 

De lengte van deze fietstocht is ongeveer 5 km.

Klik hier om in te schrijven voor zaterdag 23 april (Alleen voor leden)

Klik hier om in te schrijven voor zaterdag 30 april (Alleen voor leden)


zaterdag 7 mei 2022 excursie “75 + 2 jaar bevrijding Bergen aan Zee”

Op zaterdag 7 mei 2022 organiseren wij een excursie 75 + 2 jaar bevrijding Bergen aan Zee in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Vredeskerkje en de Stichting Promotie Bergen aan Zee. Wij herdenken dan 75 + 2 jaar bevrijding.

Bergen aan Zee werd in de 2e wereldoorlog erg getroffen, omdat in 1943, op bevel van de Duitse bezetter, langs de kust villa’s, pensions, hotels en winkels gesloopt werden. Dit was ca. 40 % van de bebouwing van Bergen aan Zee! De sloop was om een vrij schootsveld te hebben ten behoeve van de Atlantic Wall. Bij deze excursiewandeling komen we langs de plekken waar markante panden zijn gesloopt. We laten mooie foto’s zien en vertellen over wat er verdween.

Klik hier om in te schrijven voor zaterdag 7 mei 2022 (Alleen voor leden)


zaterdag 11 juni 2022: excursie “Zuidergeest van keuterboerderijen via kunstenaarsatelier naar moderne architectuur”

Zuidergeest, een buurt aan de zuidrand van Bergen, is tegenwoordig een favoriete locatie om te wonen. Dat was vroeger wel anders. Begin 19e eeuw was het een buurt waar keuterboertjes woonden, die kleinvee als kippen en geiten hielden en op de onvruchtbare grond hun moestuintjes hadden. Later, in het begin van de 20e eeuw, vestigden zich kunstenaars in de inmiddels bebouwde omgeving. Sommige van hun ateliers zijn nog altijd aanwezig en een enkele wordt heden ten dage nog steeds als zodanig gebruikt. Tijdens deze excursiewandeling lopen we langs een paar nog bestaande voormalige boerderijtjes en staan stil bij enkele ateliers. Ook wordt aandacht besteed aan de moderne, onder architectuur, gebouwde nieuwe woningen. De wandeling eindigt bij een tweetal recent gebouwde woonhuizen. Een van de bewoners zal een korte toelichting geven over de maatregelen die zijn genomen om het pand zo optimaal mogelijk energie-neutraal te maken.

Klik hier om in te schrijven voor zaterdag 11 juni 2022 (Alleen voor leden)