Alle excursies hieronder zijn afgelast i.v.m. het Coronavirus
I.v.m. de enorme belangstelling mag u zich inschrijven voor maximaal 1 excursie.


Zaterdag 18 april 2020 excursie “van Rust-Wat tot Extase”

Toen in 1867 de spoorverbinding naar Alkmaar was gerealiseerd, kon men vanuit het station Alkmaar een koets huren om naar Bergen te gaan. En met de komst van Bello nam het aantal toeristen in Bergen zeer sterk toe en kwamen er in korte tijd veel hotels, pensions en horecagelegenheden bij.

Deze fiets/wandel excursie brengt u langs vele horecagelegenheden die Bergen rijk was/is. Meerdere horecagelegenheden zijn inmiddels verdwenen, maar daarvan zijn de “restanten” nog te bewonderen, andere horecagelegenheden worden nog steeds volop bezocht in het hedendaagse uitgaansleven. Adriaan Roland Holst en het Huis met de Pilaren, Jules Steenis en Palermo, Max Woiski jr. en Extase, Rob Plomp en de Horse-Shoe Bar, Tante Nel en het Berger Veerhuis, zo maar enkele namen die menig lid van de Historische Verenigeng bekend in de oren zullen klinken.

Klik hier om in te schrijven (Alleen voor leden)Zaterdag 2 mei 2020 excursie “75 jaar bevrijding Bergen aan Zee”

Op zaterdag 02 mei 2020 organiseren we een excursie in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Vredeskerkje en de Stichting Promotie Bergen aan Zee. We herdenken dan 75 jaar bevrijding.
Bergen aan Zee werd in de 2e wereldoorlog erg getroffen, omdat in 1943 op bevel van de Duitse bezetter langs de kust villa’s, pensions, hotels en winkels gesloopt werden. Dit was ca. 40 % van de bebouwing van Bergen aan Zee. De sloop was om een vrij schootsveld te hebben ten behoeve van de Atlantic Wall. We wandelen langs de plekken waar markante panden zijn gesloopt. We laten mooie foto’s zien en vertellen over wat er verdween.

Klik hier om in te schrijven (Alleen voor leden)


Zaterdag 20 juni 2020: excursie “Zuidergeest oud & nieuw”

Zuidergeest, een buurt aan de zuidrand van Bergen, is tegenwoordig een favoriete locatie om te wonen. Dat was vroeger wel anders. Begin 19e eeuw was het een buurt waar keuterboertjes woonden, die kleinvee als kippen en geiten hielden en op de onvruchtbare grond hun moestuintjes hadden. Later, in het begin van de 20e eeuw, vestigden zich kunstenaars in de inmiddels bebouwde omgeving. Sommige van hun ateliers zijn nog altijd aanwezig en een enkele wordt heden ten dage nog steeds als zodanig gebruikt.

Tijdens deze excursiewandeling lopen we langs een paar nog bestaande voormalige boerderijtjes en staan stil bij enkele ateliers. Ook wordt aandacht besteed aan de moderne, onder architectuur, gebouwde nieuwe woningen. De wandeling eindigt bij een tweetal recent gebouwde woonhuizen. Een van de bewoners zal een korte toelichting geven over de maatregelen die zijn genomen om het pand zo optimaal mogelijk energie-neutraal te maken.