My Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Ontwikkeling HVB sinds juni 1993

Van links naar rechts: Ben Min, Ron Wessels en Bert Veer (foto: Henk Jellema).

Dit artikel verscheen op 1 oktober 1993 in de Alkmaarsche Courant. Voor nadere informatie verwijzen wij naar de Bergense Kroniek van november 1993, p.35-36. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Oprichting en eerste voorzitter van de Historische Vereniging Bergen
De Historische Vereniging Bergen NH is opgericht op 15 juni 1993 ten overstaan van notaris F.J. Brons te Bergen NH. Bij het passeren van de akte waren aanwezig de heren Ben Ide Min, Bert Veer en Ron Wessels.

Het eerste bestuur bestond uit:

Leo Noordegraaf, voorzitter
Ron Wessels, secretaris
Pietertje Borggreve-Kuiken, penningmeester
Henk Min, lid
Bert Veer, lid
Leo Noordegraaf is tijdens de eerste ALV op 25 november 1993 opgevolgd door Job Hardeman.
Op 20 maart 2003 nam Jaap Kroon de voorzittershamer over.
Niek Weel heeft op 21 maart 2005 de functie van voorzitter van hem overgenomen. Na 18 jaar voorzitterschap heeft Niek Weel op 3 oktober 2023 het voorzitterschap overgedragen aan Peter van Huissteden.

De groei van de vereniging

De HVB-initiatiefnemers van het eerste uur, poserend bij de trap onder de Bakemaflat op het Plein in 1993. Op de foto ontbreekt Piet Mooij.

Van links naar rechts: Ben Min, Ron Wessels en Bert Veer (foto: Henk Jellema).


500e lid begin juli 1994
Van links naar rechts: Job Hardeman (voorzitter), Pietertje Borggreve (penningmeester), Els de Haan (500e lid), René de Haan en geheel rechts Ron Wessels (secretaris).
De foto is genomen naast gemeentemuseum ’t Sterkenhuis door Henk Jellema.


750e lid op 31 maart 1995
Van links naar rechts: Pietertje Borggreve (penningmeester), Ron Wessels (secretaris), mevrouw Ada Zaadnoordijk en Job Hardeman (voorzitter).
De foto is genomen in het Parkhotel door Rita Jellema-Souwerbren.


1100e lid op 27 november 1997
Links F.J.A. Leijen en rechts Job Hardeman (voorzitter).
De foto is genomen in de Rustende Jager door Ingrid Siegenbeek van Heukelom.


1300e lid op 8 november 2000
Van links naar rechts: de heer Hans Govers, mevrouw Gemma Govers en Job Hardeman (voorzitter).
De foto is genomen in het Parkhotel door Henk Jellema.


1500e lid op 27 november 2010
Tijdens de HVB-tentoonstelling bij Forest Bergen, mocht Stella Schrijver het 1500e lid verwelkomen; een heuse mijlpaal in de geschiedenis van de HVB. Mevrouw Jacobine Fransen van de Putte-de Loos, kleindochter van de familie Van Reenen, links op de foto, kreeg een diner voor twee in het Parkhotel aangeboden. De foto is genomen door Fred Jostmeijer.


Astrid van ‘t Veer 1700e lid op zaterdag 13 september 2014. Glunderende gezichten bij de aanwezige vrijwilligers van de Historische Vereniging Bergen NH toen op de Open Monumentendag  bekend werd dat het 1700-ste lid was ingeschreven. Een nieuwe mijlpaal was bereikt! De Historische Vereniging Bergen NH was aanwezig met promotiekramen en verzorgde  rondleidingen in en om de Ruïnekerk en op de Oude Begraafplaats aan de Ruïnelaan, waar in groten getale bezoekers op afkwamen. De Oude Begraafplaats noteerde 230 bezoekers (een record!) en bij de Ruïnekerk kwamen nóg meer mensen een kijkje nemen en luisteren naar de verhalen van de rondleiders. Dat de bezoekers deze bijdrage van de HVB erg waardeerden, bleek uit de grote belangstelling voor de historische uitgaven van de HVB in de promotiekramen en ook uit het aantal nieuwe leden dat kon worden ingeschreven. Om ongeveer 15.00 uur, juist toen Bello op het Plein de stoomfluit nog een paar keer liet rondzingen, was het zover: Astrid van ‘t Veer werd als 1700-ste lid ingeschreven, waarmee de HVB zich nog steviger vestigde in de groep van de grootste historische verenigingen van Nederland!


Jos Houtenbos 1799e lid op zaterdag 13 september2015 bereikt de Historische Vereniging Bergen NH bereikt opnieuw ‘historische’ mijlpaal. Nu met het 1799 ste lid

In 2014 werd tijdens Open Monumentendag het 1700ste lid genoteerd, dit jaar was het streven 1799 leden. Het jaar 1799 is namelijk historisch gezien een belangrijk jaartal in de Bergense geschiedenis. In dat jaar vond rond de Ruïnekerk de bloedige ‘Slag van Bergen’ plaats, waarvan het Russisch Monument het gedenkteken is. Het 1799 ste lid dat de HVB, tijdens de Open Monumentendag, mocht verwelkomen was mevrouw Jos Houtenbos, van de bekende Bergense familie Houtenbos aan de Kruisweg.

Zowel bij de Ruïnekerk als bij de Oude begraafplaats was de Open Monumentendag weer een groot succes. Maar liefst 293 mensen bezochten de Oude Begraafplaats aan de Ruïnelaan.

Zoals elk jaar trokken leden van de HVB in historische kledij door het dorp. Dit jaar hadden ze gekozen voor de Rococo-stijl. Bij de Ruïnekerk hadden de rondleiders van de HVB, eveneens in historische kleding, hun handen vol om de grote aantallen bezoekers rond te leiden. Bij de HVB-promotiekraam vonden de historische uitgaven en de Bergense vlag gretig aftrek en veel nieuwe leden meldden zich aan. In het kader van het thema Kunst en Ambacht kon men een kijkje nemen bij de leidekkers van Bouwbedrijf Pronk. Medewerkers van de Choroi-werkplaats Scorlewald lieten zien hoe zij al vijftig jaar op ambachtelijke wijze muziekinstrumenten maken.